Infiintare PFA gratis

Avand in vedere ca pentru emite facturi pe PFA oricum aveti nevoie de semnatura digitala, va recomand sa va luati o semantura digitala de la Transpeed in cloud ( este cea mai ieftina – si functioneaza fix la fel ca si restul ) si va faceti pfa-ul online pe ONRC.ro.
Procesul de completare online este mult mai simplu decat cel pe hartie, practic doar introduceti datele cerute fara sa mai aveti nelamuriri ce formulare completati ce scrieti care campuri se completaza si care nu etc.

Mergeti pe onrc.ro – aici aveti cu rosu Portal ONRC Secvicii Online sau click direct aici pe link.
In meniul din stanga – Creaza cont – iti completezi date.
Tot aici pe prima pagina ai mai multe link-uri din care ai nevoie de – Rezervare denumire firma apoi Inmatriculare firma.
Campurile sunt destul de clare – singurul lucru la care sa fii atent este sa nu declari activitate la sediu – bineinteles daca nu doresti acest lucru.

Rezervare denumire
Selectati tipul de solicitant al cererii – în nume propriu
Calitatea persoanei în cadrul profesionistului – persoana fizica autorizata
Daca ati completat datele persoanle la profil apasati pe Preia datele din cont si va completeaza automat restul campurilor.

Inmatriculare firma
Alegeti 2. Inregistrare Persoană Fizica
La primul pas va cere sa aveti in cont o rezervare de nume.
Pa punctul 9 Obiecte de activitate pe sedii – alegeti adaugati doar La terti si selectati codul caen nu adaugti nimic la sediu daca nu doriti – necesita acord vecini si asociatie locatari + creste impozitul pe casa.
Apasati pe Sediu Principal sau Terti – se face albastru cel selectat – si folosind checkbox-ul si sagetile de pe mijloc mutati cod-urile caen in drepta pentru a le aloca sectiunii sectate – Sediu Principal sau Terti.
In exemplul de mai jos eu le-am alocat pe toate pe Terti.

Model completare acte infiintare pfa 2024

Actele de care aveti nevoie sunt:

  • rezervare nume pfa – asta il obtineti gratuit de pe onrc.ro – fie cu semantura sau fara ( vezi mai jos ).
  • copii acte studii ( diploma bac sau licenta plus orice alt certificat mai aveti in functie de ce domeniu de activitate alegeti )
  • copie act identitate
  • contract de comodat + contract vanzare cumparare imobil unde va stabiliti sediul social (daca vreti sa aveti activitate la sediu va trebuie si acordul vecinilor – dar atentie ca in cazul acesta va creste si impozitul pe imobil substantial in unele cazuri – verificati inainte suma de plata difera de la judet la judet ).

Daca alegeti varianta online va trebui sa salvati aceste documente in pdf si sa le semnati electronic, apoi le urcati pe portaul onrc.ro.
Daca mergeti fizic cu dosar, atunci faceti copii dupa ele, scrieti in partea de jos „Conform cu originalul” si le puneti la dosar.

Aici aveti lista oficiala cu documentele necesare:
https://www.onrc.ro/index.php/ro/inmatriculari/persoane-fizice/persoane-fizice-autorizate-pfa
La registrul comertului nu se plateste nimic. Durata de la depunere acte pana la emitere este de 2 zile lucratoare.

  1. Contract de comodat + copie contract de vanzare-cumparare imobil.
    – treceti o perioada mare 20 de ani, daca va expira comodatul, va lichideaza pfa-ul si va face si dosar fiscal si nu mai puteti infiinta nici pfa nici srl
    – preferabil nu declarati activitate la sediu pentru ca se schimba impozitul pe proprietar din imobil rezidential in mixt si mentionati in contractul de comodat ca inchiriati doar 1 camera
    Ai aici – Model contract comodat – pe care l-am folosit pentru infiintare PFA
  2. Verificare si inregistrare nume pe ONRC online – https://portal.onrc.ro/
    – nu e nevoie sa completati formularul de pe ONRC
    – va creati un cont gratuit
    – se poate face fara semnatura digitala calificata doar in afara programului de lucru, adica intre ora 18 seara si ora 08 dimineata.
    – in meniul din stanga aveti Verificare disponibilitate si rezervare denumire online
    – urmatii pasii, la ultimul pas cand va cere sa introduce-ti denumirea, se introduce doar numele din buletin in caz de PFA gen Popescu Ion si in dreapta aveti un drop-down de unde alegeti Persoana Fizica Autorizata.
    – veti primii in maxim 20 de minute documentul de rezervare pe email

Apoi aveti de completat 3 formulare de pe ONRC – sau vor fi generate automat daca folositi site-ul ONRC.

  1. Cererea de înregistrare pfa
  2. Anexa privind înregistrarea fiscală – asta ramane goala, o bifa sus la persoana fizica si jos data si numele

3. Declaratie pe propria raspundere de indeplinire condiyii de functionare desfasurare a activitatii
Se completeaza puncte 1. si 2. (singurele de pe declaratie) cu datele de identificare.
La punctul 1. aveti campul – in calitate de – treceti – PERSOANA FIZICA AUTORIZATA

Fiti atenti aici sa nu treceti coduri caen la sediul prefesional daca nu doriti acest lucru – e posibil in functie de localitate sa se mareste impozitul mai mult decat deduceti din utilitati.
Daca totusi doriti sa deduceti utilitati va trebui sa aveti declarata activiatate la sediu.
Daca alegeti sa aveti activitate la sediu si alegeti adresa sediului un apartament de bloc, aveti nevoie sa atatasati la acte si acordul venicilor si al asociatiei de proprietari, altfel va va fi respinsa cererea de inregistrare.

Daca ati optat pentru completare pe ONRC – nu adaugati activitate la SEDIU si verificati declaratia generata sa aiba codurile caen in locurile potrivitate, altfel modificati campurile corespunzator si dati din nou genereaza documente – va puteti intoare la orica pas din procesul de completare al cererii de inregistrare online.

3. Diplome de studii – sunt obligatorii – orice aveti – preferabil diploma de bac, licenta facultate, etc.
La multe activitati este suficienta diploma de bac. Orice aveti peste este mai bine.
Pentru codul caen 6201 de realizare software se poate si cu diploma bac liceu de informatica si atestatul de competente profesionale – competente de operare calculator si nivel mediu de programare.
4. Copie CI
Pe copiile de la punctele 3-4 si punctul 1 copie contract de cumparare-vanzare imobil, scrieti in parte de jos „conform cu originalul” si semnati sau le semnati electronic in pdf daca le depuneti online pe ONRC.

Le perforati si pe puneti intr-un dosar cu sina. Mergeti cu el la registru la biroul de asistenta sa vi-l verifice si puna documentele in orgine, apoi veti trece pe fiecare foaie, in afara de cererea de inregistrare un numar 1-2-3 etc de la ultima fila inapoi.
Depuneti dosarul si apoi in 2 zile veti primii actele.
Eu am ales, sa le primesc pe email. Le-am primit a 2-a zi lucratoare, in jurul ore 14.
Puteti verifica pe portal – sectiunea Status dosar

Tipul dosarului: Înmatriculare – Autorizare si inmatriculare
Stadiu dosar: Cerere trimisa pentru listare
Soluție: Admis

In momentul in care va sunt trimise documentele, statusul se schimba in aceasta:

Tipul dosarului: Înmatriculare – Autorizare si inmatriculare
Stadiu dosar: Cerere trimisa pentru ridicare
Soluție: Admis

  • Cont banca
    Odata ce ati primit actele pe email – mergeti la banca sa va deschide cont. Va recomand banca UniCredit – au o oferta foarte buna cu costuri zero, si primiti si semnatura electronica in cloud de la TransSpeed gratuita pe 3 ani.
    Daca aveti deja un cont bancar si primiti la salariu merge si BCR au costuri 0 dar doar daca aveti incasari.
    Conturile gratuite in general au comisioane foarte mari pe tranzactii si au doar vreo 2-5 tranzactii gratis. Deci verificati ofertele de la toate bancile si vedeti ce vi se potriveste in functie de ce tipuri de tranzactii si numarul lor veti avea in activitate.
  • Semnatura electronica calificata pe CNP
  • Conturi SPV ANAF
    Odata ce aveti semnatura va trebui sa va deschideti 2 conturi in SPV pe site-ul anaf.
    1 cont pe persoana fizica – unde veti depune Declaratia Unica – in 30 de zile de cand primiti certificatul de inregistrare de la ONRC – va recomand sa il inregistrati cu parola, nu cu certificat, pentru ca daca inchideti pfa-ul dar veti mai avea alte venituri gen chirii, dividende, dobanzi etc puteti depune declaratia fara sa mai dati bani pe semnatura.
    1 cont pe persoana juridica (PFA) – pentru e-factura si alte declartii de TVA
    * daca veti presta sau cumpara servicii/bunuri din alta tara din UE (de ex reclama pe google, facebook etc, hosting din afara tarii etc). si nu sunteti platitor de TVA va trebui sa obtineti si un cui special de TVA intracomunitar si va trebui sa va faceti inca un cont de SPV si pe acesta.

Registru Unic de Control de la sediul ANAF – ESTE OPTIONAL, unii inspectori il cer, altii nu, legal nu este obligatoriu si nu veti fi sanctionat – este la alegerea voastra – din judetul/sectorul unde aveti sediul social – costa 30 lei, eventual il puteti ridica cand se emite certificatul de TVA intracomunitar – daca aveti nevoie – ca sa nu faceti mai mutle drumuri.
Atentie totusi daca alegeti sa va luati registrul, se poate platii doar cash, si legal nu ai voie sa mai creditezi pfa-ul cash, doar prin banca, deci ar trebui sa iti faci un aport de 30 lei in banca si sa ii scoti cash de la bancomat, daca vrei sa fii 100% legal.

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.