Top cele mai recomandate carti de educatie financiara

Se spune ca cea mai buna investitie este in educatia ta financiara.
Mai jos aveti o lista cu cele mai populare carti despre investitii si principalele subiecte tratate in fiecare.
Continua sa citesti si sa iti rafinezi intelegerea financiara.

Cele mai apreciate carti din categoria finante – contabilitate – afaceri – investitii :

Investitorul inteligent, de Benjamin Graham

Nu aveti nevoie de inteligenta, informatii confidentiale si nici de noroc.
Ce aveti nevoie este un sistem bine pus la punct pe baza carui vom lua decizii si un control al emotiilor care sa ne permita executarea sistemului.

Actiunile sunt o forma de proprietate asupra companiei care le-a emis.
Cumpara actiuni doar la companii la care esti interesat sa fii proprietar pe termen lung – dupa ce ai analizat valoarea reala a companiei prin citirea rapoartelor financiare.
Valoarea actiunilor pe piata variaza trecand de la supra la sub evaluare dea lungul timpului – dar odata ce stii valoarea companiei poti cumpara sau vinde cu incredere de la altii care habar nu au care este valoarea activului pe care il cumpara/vand.

Strategie investii : 50% din portofoliu in obligatiuni si 50% in actiuni.
O data sau de doua ori pe an face-ti o rebalansare a portofoliului. Daca a crescut valoarea actiunilor la 60% din portofoliu vindeti din actiuni pana ajungeti inapoi la 50% si cumparati obligatiuni din suma obtinuta.

Investiti lunar o suma fixa – o strategie ce permite un cost mediu – si te ajuta sa eviti sa cumperi la momentul nepotrivit.
Nimeni nu poate prezice in mod continuu ce se intampla cu preturile – sa crezi altfel inseamna sa joci la noroc – caz in care statistic vei pierde pe termen lung.

  1. Diversificati portofoliu: 10-30 de companii – si evita sa cumpari in acelasi sector gen companii aeriene, industie auto , petrol etc.
  2. Companii mari ce au vanzari de peste 700 milioane de $
  3. Companii ce stau bine financiar, au valoarea activelor de 2x valoarea imprumuturilor
  4. Au platit dividende fara intrerupere pe ultimii 20 de ani
  5. Sa fi avut profit in ultimii 10 ani
  6. 30% crestere pe ultimii 10 ani
  7. Nu cumparati actiuni scumpe. Capitalizarea de piata < valoarea neta a companiei (active-pasive)*1.5
  8. P/E < 15 – profit versus castiguri

Din moment ce profiturile ce pot fi obtinute de companii este limitat si pretul pe care il platim pe actiune trebuie sa fie in concordanta.

Foloseste o marja de eroare : pretul actiunii < 2/3 valoarea reala = profit curent * (8.5 + rata de crestere anuala pe urmatorii 10 ani)

Security Analysis, de Benjamin Graham
Common stocks and uncommon profits, Philip A. Fisher
Investeste in companii cu un pret bun care au o crestere constanta si pe care le intelegi bine si tinele o perioada lunga de timp.
Why stocks go up and down, William H. Pike

Psihologia banilor. Lectii nemuritoare despre avutie, lacomie si fericire, Morgan Housel

„Psyhologia banilor” de Morgan Housel este o carte care exploreaza factorii psihologici si emotionali care influenteaza deciziile noastre financiare. Iata cateva dintre ideile principale din carte:

  1. Relatia noastra cu banii este in mare parte influentata de experientele personale, cultura si educatia noastra, iar acesti factori pot influenta deciziile noastre financiare in moduri atat pozitive, cat si negative.
  2. Cel mai important factor in construirea averii nu este inteligenta, educatia sau expertiza in investitii, ci comportamentul si obiceiurile noastre legate de bani.
  3. Cei mai de succes investitori sunt cei care pot ramane calmi si rationali in perioade de volatilitate si incertitudine, in loc sa fie motivati de frica, lacomie sau emotie.
  4. Efectul de compunere este cea mai puternica forta in investitii, iar contributiile mici dar constante pot duce la acumularea semnificativa a averii in timp.
  5. Succesul financiar nu este doar despre acumularea banilor, ci si despre folosirea lor pentru a crea o viata implinita si semnificativa.
  6. Constientizarea propriilor noastre tendinte psihologice si parerile preconcepute ne poate ajuta sa luam decizii financiare mai bune si sa evitam greselile comune, cum ar fi increderea excesiva, comportamentul de turma si gandirea pe termen scurt.

„Psyhologia banilor” subliniaza importanta intelegerii factorilor psihologici care influenteaza deciziile noastre financiare si dezvoltarea de obiceiuri si comportamente sanatoase legate de bani pentru a realiza succes financiar si o viata implinita.

Schimbari mici rezultate mari – Atomic Habits – James Clear

„Atomic Habits” de James Clear este o carte care exploreaza modul in care putem construi obiceiuri pozitive prin intermediul schimbarilor mici si constante in comportamentul nostru. Iata cateva dintre ideile principale din carte:

  1. Micile schimbari in comportamentul nostru pot avea un impact mare asupra vietii noastre pe termen lung.
  2. Obiceiurile sunt construite in mod constant prin actiuni repetate si isi au radacinile in identitatea noastra.
  3. Este important sa ne concentram mai mult pe procesul de a construi obiceiuri decat pe obiectivele noastre, deoarece obiceiurile bine construite ne pot ajuta sa atingem obiectivele mai usor.
  4. Imbunatatirea cu 1% in fiecare zi poate duce la progrese semnificative pe termen lung.
  5. Pentru a construi obiceiuri durabile, trebuie sa incepem cu schimbari mici si usor de facut si sa le crestem gradual in timp.
  6. Pentru a construi obiceiuri noi, trebuie sa identificam punctele noastre slabe si sa le inlocuim cu comportamente pozitive.
  7. Un mediu pozitiv poate fi un factor important in construirea si mentinerea obiceiurilor pozitive.

„Atomic Habits” subliniaza importanta construirii de obiceiuri pozitive prin schimbari mici si constante in comportamentul nostru si arata ca aceste schimbari pot duce la o transformare semnificativa pe termen lung.

Cel mai bogat om din Babilon, de George Clason

Ideile principale:

Plateste-te pe tine primul – atunci cand cumperi haine,mancare, chirie etc devi sclavul celui care le vinde
Vezi sumele pe care le cheltui in numarul de ore pe care trebuie sa le muncesti

Cei care actioneaza sunt „loviti” de noroc mai des

Bogatia nu tine de cati bani faci ci de cati iti raman

Oportunitatile sunt rare, actioneaza atunci cand apar

Venit pasiv

How I Made $2,000,000 in the Stock Market, de Darvas Nicolas

Povestea si strategia lui Darvas Nicolas un dansator care a transformat 10.000$ in 2.000.000$ tranzactionand actiuni pe bursa in timp de 6 ani jumate.
Mai jos principalele idei din carte:

Renunta la preferinte – fie ca ti-a recomandat-o un prieten bun, ai castigat bani in trecut cu acea actiune, etc – nu te atasa de o companie ci analizeaza datele financiare si graficele

Cumpara pe tranduri puternice de crestere acompaniate de volume de tranzactionare in crestere – daca o actiune creste sustinut inseamna ca cei care o cumpara cunosc ceva despre companie – analizeaza fundamentele companiei si daca sunt bune cumpara

Reduceti pierderile si maximizeaza profiturile.
Foloseste un ording cu trailing stop-loss pentru a reduce pierderile – ai grija sa lasi loc de fluctuatii raportate la volatilitatea actinii in cauza.
Nu incerca sa ghicesti maximul la care sa vinzi. Darvas a folosit strategia cu cutii formate dintr-un pret minim si unul maxim intre care pretul poate fluctua. Daca depasa cutia curenta, seta o noua cutie, iar daca cadea sub cutie vindea. Astfel a obtinut un profit de 900% in 8 luni.

Tine un jurnal despre fiecare actiune pe care o consideri interesanta. Noteaza-ti motivele pentru care vrei sa o cumperi si motivele pentru care vrei sa o vinzi. Astfel atunci cand piata o ia in directia opusa o sa ai o perspectiva clara si vei putea invata din greselile trecute.

Data 20.01.2020 – CUMPARA – NOKIA – 5.6$ – crestere volume tranzactionare, trend pozitiv, asteptari bune pentru 5g
Data 15.07.2020 – VINDE – NOKIA – 15.3$ – actiune vanduta dupa ce a atins stop-loss

Data 23.04.2019 – CUMPARA – FORD – 25$ – soferul de taxi mi-a spus despre noile modele electrice
Data 17.09.2019 – VINDE – FORD – 9$ – ar fi trebuit sa stabilesc un ordin de tip stop-loss !!!

Invata din greselile trecute si nu le repeta. Este mai bine sa faci greseli cand incepi si ai fonduri putine si o greseala te costa doar o luna de munca, fata de peste 20-30 de ani de investitii cand poti pierde jumatate din investitii. O greseala repetata nu mai este o greseala ci o decizie.

Stai departe de social media si staturi. Fa-ti propria analiza si ia-ti deciziile singur si noteazale in jurnal. Stai calm si neutru nu citii toate stirile alarmiste si nu merge cu multimea.

Get Rich With Dividends by Marc Lichtenfeld

Robert T. Kiyosaki

  • Tata bogat, tata sarac

    1. – Ideea de baza din carte este pune banii sa munceasca pentru tine
    2. – Invata diferenta intre active si pasive
    Active (iti aduc bani – ex dividende, chirii, drepturi de autor etc)
    vs
    Pasive (iti iau bani – ex o masina necesita benzina, revizii, reparatii etc)
    3. – Redu cheltuielile cu pasivele pe cat posibil si cumpara active
    4. – Reinvesteste profiturile in alte active – dobanda compusa
    5. – Educatia financiara este cel mai important activ (bun financiar).
    6. – Nu muncii pentru bani, munceste ca sa inveti – vezi punctul de deasupra.
    7. – Consilieri financiari pot fi utili dar tine minte ca ei lucreaza pentru comision – in cele din urma siguranta si prosperitatea investiilor tale ramane responsabilitatea ta – vezi punctul 5

  • Cadranul Banilor
  • Ghidul investitorului

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.