Instrumente de investitii

Investeste in primul rand in educatie. Cumpara putin din instrumentul pe care ti-l doresti si apoi urmareste cum ii scade sau creste pretul. Intelegerea ta va creste substantial atunci cand esti implicat direct.

Bunurile financiare se mai numesc si active de hartie (pentru ca sunt un contract care era scris pe hartie – acum pot fi si digitale ) care atesta un drept de proprietate asupra unor bunuri fizice sau non-fizice: intelectuale, marci etc. Acestea sunt mult mai lichide decat obiecte fizice asupra caruia ofera un drept de proprietate.
Acestea pot fi bani, actiuni, obligatiuni, titluri de fond, depozite bancare, optiuni, contracte futures, derivate.

Investitiile sunt de 2 tipuri:
– pentru cresterea capitalului si /sau flux de venituri
– pentru mentinerea puterii de cumparare a economiilor / capitalului detinut contra inflatiei si / sau variatiilor de curs valutar – aici intra in general investitii cu un castig mic de ordinul a cateva procente dar cu o siguranta mare.

Depozite la termen – dobanda fixa in functie de durata depozitului, bani garantati in limita a 100.000 euro echivalent in lei
* banii pot fi retrasi la nevoie sau in cazul unei oportunitati mai bune dar se pierde dobanda
Depozitele constituite la bancile care sunt asigurate in Fondul de Garantare a Depozitelor Bancare – sunt asigurate pentru suma de 100.000 euro (echivalent in lei). Mai multe informatii pe FGDB (Fondul de Garantare a Depozitelor Bancare).
Aici dobanzile sunt cele mai mici si depind de politica monetara. In anul 2020-2021 sunt in zona 1-2% pe an cu banci mai mici care vor sa atraga capital si ofera dobanzi in jurul valorii de 3%.

Titluri de stat – au dobanzi fixe mai mari decat cele de la banca – sunt garantate 100% indiferend de suma
* unele emisiuni pot fi rascumparate inainte de termen in mod direct / sau tranzactionate pe bursa
Dobanzile sunt apropiate de cele de la depozitele bancare, putin mai mari 3-4% apropiate de dobanzile oferite de bancile mici. Deocamdata in Romania este inca usor dificila tranzactionarea lor fiindca nu se poate face complet online (exceptie fac aici cele listate pe bursa din cadrul emisiunii Fidelis).

Obligatiuni corporatiste (bonds) – ofera o dobanda fixa mai mare decat a titlurilor de stat si a depozitelor la banci
* dobanda este dependenda de riscul de faliment al firmei care le emite
* obligatiuni emise de o banca de exemplu care este o firma destul de sigura ofera dobanzi mai mari decat titluri de stat
* in cazul in care firma intra in faliment, detinatorii de obligatiuni sunt primii despagubiti si apoi detinatorii de actiuni
Ofera randamente intre 4-10%

Actiuni firme – ofera plata de dividende si potential de crestere a pretului daca firma creste
– au fluctuatii mari de pret in special pe termen scurt
– in cazul in care firma intra in faliment, actionarii sunt ultimii platiti din ce mai ramane dupa plata datoriilor si vor pierde cel mai probabil intrega investitie.

Fonduri de investitii

Fonduri de investitii – mai multi investitori isi aduna banii la un loc si sunt investiti de persoane calificate – sunt de multe tipuri in functie de sumele investite si de tipul investitorilor pe termen lung, scurt, cu grad de risc scazut, crescut etc.
Cateva exemple:
– fonduri care urmaresc un index de ex BET la BVB sau S&P500 in SUA
– fonduri care investesc intr-un domeniu gen inovatie, ecologie, auto, it etc
– fonduri cu capital de risc – (venture capital) – investesc in multe firme noi de tip start-up cu potential mare de dezvoltare pe perioade de 5-7 ani, sume mari de bani de ordinul sutelor de mii sau chiar cateva milioane de euro. Este suficient ca doar cateva start-upuri sa aiba success pentru a acoperii cheltuielile si a avea si profit, pentru ca aceste firmei noi au o rata de crestere foarte mare in primii ani.

Fondurile vand unitati de fond al caror pret variaza in functie de randamentul activelor gestionate de fond. Au un comision anual cam de 1-3% din suma depusa.

EFT – (exchange traded funds) fonduri de investitii ce sunt tranzactionate pe bursa ca si o firma

AAF – Asociatia Administratorilor de Fonduri din Romania

ETF-uri domiciliate / listate in Europa

Incepand cu data de 22 octombrie 2020 EFT-urile din afara europei nu mai pot fi cumparate de investitorii retail din UE in mod direct.
Ca si solutii ar fi:
– Unele fonduri au si variante listate pe burse din UE
– Cumperi CDF pe EFT-ul dorit oriunde ar fi

Denumirea ETF-urilor
De obicei incep cu numele firmei care administreaza fondul de ex Vanguard, IShares
Urmeaza o denumire ce descrie strategia fondului ex S&P500, Bond, etc
Moneda si la final Acc (accumulating) sau Dist (distributing)
Fondurile din europa vor avea in nume termenul UCITS
UCITS Undertakings for the Collective Investment in Transferable Securities – un set de reglementari pentru ETF-uri domiciliate in europa

Nota: ETF-urile din SUA nu pot fi cu acumulare datorita legislatiei care ii obliga sa distribuie 90% din dividende

USDA(USD) Accumulating – denominat in USD cu acumulare dividinde – atunci cand primesc dividende in loc sa le aloce detinatorilor sunt reinvestite in fond – eviti astfel plata impozitului pe ele

Vanguard S&P 500 UCITS ETF – VUAA – urmareste S&P 500 este disponibil atat in USD cat si in EURO in functie de bursa pe care este listat (LSE – London in USD, Italia in EURO) si este cu acumulare. Este domiciliat in Irlanda.
Acelasi index il gasiti si ca VOO – dar domiciliat in USA si fara acumulare

Atunci cand cumperi instrumente listate pe burse internationale tineti cont de urmatoarele diferente:
– Fiecare bursa are reguli diferite – de ex SGX (Singapore Exchange) pachetul minim este de 10 actiuni nu 1 actiune ca pe NYSE, BVB, LSE (London Stock Exchange)
– instrumentele sunt listate in moneda locala, de ex NYSE in USD, pe LSE in lire etc.
– nu toti brokerii tranzactioneaza pe toate bursele
– structura de comisioane difera de la o bursa la alta, fiind mai ieftin sau mai scump
– cand vine vorba de ETF-uri pretul unei unitati poate fi diferita ex VUSA vs VOO – desi ambele urmaresc acelasi indice valoare unei unitati difera
– in functie de tara unde este domiciliat un ETF vei platii taxe conform tarii respective

Principalele diferente intre ETF-uri care urmaresc acelasi index:

  • pret unitate
  • comision practicat de broker in functie de bursa pe care este listat
  • moneda in functie de bursa
  • taxe in functie de domiciliu fondului
  • comisionul de administrare al fondului
  • lichiditate

Actiuni SUA -> Taxa 0% pe dividende -> Fond in SUA* -> Taxa 30%/10% -> Investitor Romania
* aici problema este ca nu mai putem cumpara fonduri din SUA din europa doar ca si CDF
Actiuni SUA S&P500 VUAA -> Taxa 15% pe dividende (comform tratatului dintre SUA si Irlanda) -> Fond in Irlanda -> Taxa 10% -> Investitor Romania

MSCI World Index vs S&P500
MSCI contine companii mari si medii din toata lumea iar S&P500 cele mai mari 500 de companii din SUA.
MSCI este mai diversificat continand in jur de 1500 companii – dar tineti cont ca dintre acestea 70% sunt tot din SUA – fiindca cele mai mari companii din lume sunt din SUA
S&P500 pana acum a avut un randament mai bun, economia din SUA fiind una dintre cele mai bune.

Fonduri de investiti inchise – similar unei companii emite un numar de actiuni (unitati de fond) pentru a strange capital dar fata de o companie care dezvolta un produs sau serviciu il foloseste pentru a investii in alte companii.
In Romania cele mai cunoscute fonduri inchise sunt SIF Moldova, SIF Transilvania, SIF Oltenia, SIF Banat Crisana si Fondul Proprietatea.

Fonduri de investii deschise – emit unitati de fond oricand doresc si acestea se rascumpara la fond, nu sunt tranzactionate pe bursa.

REIT (Real Estate Investment Trust) – fonduri de investitii bazate pe imobiliare – o alternativa la a cumpara, inchiria si intretine personal imobile – ce platesc dividende trimestrial sau anual. Avem listat la BVB si prima societate de tip reit romanesca cu simbolul REIT
In Romania sunt doua fonduri administrate de banci de la OTP (OTP Real Estate & Construction) si de la BT (BT Real Estate) – ( nu investesc pe piata imobiliara din Romania ci pe alte piete).

Tineti cont ca toate fondurile au un comision de administrare in general 2-3% din suma investita anual indiferent daca fondul este pe profit sau pierdere si unele fonduri pot avea comisioane mari in caz de profit gen 20% din profit.
Exista si fonduri ce au comisioane foarte mici gen Vanguard in SUA de sub 1%.

Imobiliare – cumparare si inchiriere de apartamente, case, spatii comerciale, hale etc – in Romania in anul 2020 rata de profitabilitate a acestor investitii este cam de 4-5% pe an.

Instrumente derivate

  • Optiuni, contracte futures
  • CDF ( Contract For Difference ) – contract pe diferenta – se speculeaza miscarile de pret fara a detine instrumentul financiar pe care se face contractul – pot fi actiuni, metale, etc cam orice instrument financiar
  • Tranzactionarea cu levier – folosesti capital „imprumutat” de la broker pentru a cumpara un numar mai mare de instrumente financiare decat ti-ai permite cu capitalul tau.
    Are dezavantajul major ca in cazul in care pretul o ia in directia opusa ti se va inchide pozitia atunci cand pierderea ajunge la nivelul capitalului tau real din cont.


Asigurari – ofera o protectie (hedging) contra unei sume platite periodic (premium) – asigurari de viata, auto, optiuni pe bursa, futures

Speculatie

Marfuri – metale pretioase (aur, argint, platina), metale folosite in industrie (fier, cupru etc), cereale, petrol etc
Criptomonede – bazate pe tehnologia blockchain
FOREX – FOR ( foreign ) + EX ( exchange ) – schimb valutar – perechi de cursuri de schimb valutar ex EUR-RON, USD-RON, EUR-USD, etc

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.