Depunere Declaratii Online

Din 01.01.2018 declaratiile se depun doar online. Daca nu ai calculator poti merge la un sediu anaf si folosi un calculator destinat publicului de acolo, dar tot online – vei fi indrumat de acolo pe ce sa apesi daca nu te descurci.

Pe persoana fizica se poate crea cont doar cu user si parola, fara sa cumperi certificat digital. Aici poti depune doar declaratia unica pe persoana fizica.
Pentru pfa, pfi, ii, srl etc orice forma de comert inregistrata la onrc sau anaf trebuie sa cumperi certificat de semnatura digitala. Certificatul se ia pe persoana fizica ca si reprezentant legal / administrator al entitatii comerciale. Poti folosi un certificat pentru oricate firme/pfa-uri etc. Este similar cu semnatura de mana pe hartie, vei folosii aceasi semnatura la oricate firme pe care le reprezinti.

Inregistrarea se face pe anaf.ro.
Pagina in sine nu este organizata prea bine si cam induce confuzie.
Primul rand: Cod de identificare fiscal (CUI/CNP) – CNP doar daca te inregistrezi pe persoana fizica.
In mod logic pe pagina de persoane juridice nu ar mai fi trebuit sa apara si CNP – aici treceti doar CUI (onrc) sau CIF (anaf) de care aveti. Daca ai nevoie si pe CUI si CIF – faci 2 inregistrari separate, sau chiar 3 daca vrei si pe CNP.
Calitate: daca te inregistrezi singur – reprezentant legal, daca vrei sa folosesti semntaura altei persoane ca sa nu iti cumperi tu – imputernicit.

Documentul de confirmare – acesta va contine numarul de identificare al certificatului digital – trebuie sa il semnezi atat tu cat si furnizorul tau. Il semnezi tu in partea ta, si furnizorul in partea lui. Se deschide si semneaza cu adobe reader, dupa ce ai instalat inainte certificatul.

La documente legale – pui CI, si un document care sa ateste calitatea de reprezentant legal – aga la srl, la pfa incheierea , imputernicire daca este cazul, sau cif daca te inregistrezi pe cod de tva intracomunitar.
Nu primesti nici un email de finalizare/confirmare ca te-ai inregistrat, primesti 2 emailuri dupa cam 4-6 zile cand ti se activeaza accesul la cont – termenul maxim este de 10 zile lucratoare, cu titlul Aprobare cont SPV – Ati fost aprobat pentru serviciul SPV pentru CUI/CIF xxxx si Actualizare cont – Contul dumneavoastra a fost actualizat conform solicitarii.

Daca te-ai inscris in SPV nu mai este nevoie sa completezi si declaratia 150 pentru depunere declaratii – pentru ca ti-ai inregistrat deja certificatul pe cui/cif.
Daca ai depus doar declaratia 150 ca sa poti depune declaratii pe e-guvernare si vrei access si in SPV pe cui/cif pentru a obtine diverse informatii sau e-factura, atunci trebuie sa te inregistrezi si in SPV pe fiecare cui/cif pe care vrei acces. De logat te vei loga doar cu certificatul digital si apoi in cont vor apare toate codurile (cnp,cui,cif, cui etc) intr-un meniu drop-down.
Poti inregistra inclusiv mai multe cui-uri, cnp-uri, cif-uri cu imputernicire.

Dupa ce depui declaratii, poti verifica starea declaratiei prin link-ul oferit sau in cazul in care acela nu merge aici – verificare index incarcare declaratie si se mai intampla sa nu mearga cateodata puteti sa il folositi pe acesta link verificare 2.

In cazul in care ai nevoie sa trimiti alte documente catre anaf – poti folosii din contul SPV – aveti meniul din dreapta cu iconite, alegeti – Formularul unic de contact – dar atentie ca aici poti adauga doar un singur fisier pdf in care sa pui si cererea si restul documentelor in limita a 10MB. Poti folosit aplicatia pdfsam pentru a face un singur fisier pdf.

E-factura

Veti avea nevoie de un cont in SPV pe numele entitatii juridice – SRL, PFA, II etc.
Acest cont este diferit de cel pe persoana fizica pe CNP pe care depuneti declaratia unica pentru venituri suplimentare, si se face pe CUI/CIF – pfa,ii, srl au cui, pfi are doar cif.

Meniul de efactura a fost mutat din spv, si apare ca link separat langa logare cu certificat/user si parola/depunere declaratie unica.

Pentru a inregistra o factura in sistemul e-factura, aceasta trebuie sa fie in formatul xml si sa respecte anumite cerinte publicate pe site.
Pentru acest lucru fie veti utiliza un soft de facturare electronic (de ex smartbill) in cazul in care emiteti multe facturi, sau in cazul in care emiteti doar cateva facturi pe luna sau pe an puteti genera aceste facturi folosind aplicatia de pe site-ul mfinante: https://mfinante.gov.ro/web/efactura/aplicatii-web-ro-efactura

Daca facturati catre firme din afara Romaniei sau catre persoane fizice, facturile nu vor trebui inregistrate in e-factura, deci nu veti avea nevoie de un soft de facturare special.
Dar tot va trebui sa va luati semnatura electronica si sa va creati cont in SPV pentru ca doar de aici veti putea prelua facturile primite de la alti furnizori din Romania.
Firmele sunt obligate sa arhiveze facturile (cele urcate pe e-factura in format xml semnate cu sigiliul anaf) – pe servarul ANAF vor fi disponibile doar 60 de zile.