Baterii apa
Principala compomenta in baterii este cartusul ceramic. Sunt de 2 diametre 40cm si 35cm apoi pot avea diverse inaltimi. Verificati ce diametru si ce inaltimea are cartusul pe care vreti sa il inlocuiti.
Dupa o vreme de la acumulare de rugina + se spala materialul lubrifiant pus de producator, aceastea incep sa mearga foarte greu. Manerul opune mai multa rezistenta cand il ridicati sau il mutati stanga dreapta pentru apa rece calda.
Pentru a remedia acest lucru este nevoie sa scoateti cartusul sa il desfaceti si sa il ungeti cu o vaselina siliconica si/sau cu PTFE.
De ex Grohe are unele cartuse denumite silkmove secretul este ca folosesc o vaselina siliconica cu PTFE. (Termopasty Smart TF)
Ar fi totusi de mentionat ca desi PTFE este in general acceptat pentru apa potabila, poate fi toxic pentru corp. Desi atat el cat si vaselina siliconica resping apa, in practica se poate observa ca cu timpul vaselina siliconica se spala de pe cartus si acestea incep sa mearga mai greu. Cantitatea este mica, dar este un lucru de tinut minte, mai ales daca evitati tigaiile cu teflon (PTFE).
Materiale etansare filete
– Snur etansare Loctite 55 – alegerea profesionala izoleaza cel mai bine si usor fata batai de cap, mai ales daca esti incepator. Poti roti putin si fitingurile fara sa curga.
– banda teflon – exista de 2 tipuri pentru apa si pentru gaz. Diferenta este ca cea pentru gaz este mai groasa, scrie pe ea pentru gaz si ambalajul este galben. Pot fi folosite ambele si la apa. Nu pot fi date inapoi fitingurile odata ce le-ati insurubat, altfel va curge. Este foarte ieftina dar nu o recomand, trebuie sa pui multa si exista riscul sa curga, mai ales daca nu ai experienta.
Daca totusi alegeti sa o folositi din cauza pretului mic, macar luati-o pe cea pentru gaz, este putin mai scumpa dar si mai groasa.
Materialul se cheama PTFE, cuvantul teflon – este un brand, cel de tigai care folosesc materialul PTFE. Ei au facut cunoscut materialul si este folosit ca sinonim. Are o rezistenta la frecare extrem de scazuta, se gaseste inclusiv in vaseline.
– canepa + pasta etansare verde. Nu este recomandata pentru apa potabila – pot creste bacterii pe canepa. Are avantajul ca pot fi date fitingurile si inapoi si se umfla si opreste scurgerile – dar doar daca este aplicata corect, altfel va curge si ea.
Atentie – in general cand are in denumire pasta se foloseste cu canepa nu simplu. Cele lichide care merg fata se cheama in general adezivi. Uneori pe unele siteuri mai folosesc si termenul de adeziv la pasta de canepa.
– adeziv de etansare filete lichid Loctite 542 – este cel mai usor de folosit dar este si foarte scump
Denumiri in engleza pentru etansant filete: jointing compound, thread sealant.
Tips: insurubeaza inainte fitingul si vezi de cate ori se roteste pana ajunge pe pozitia pe care o doresti. Apoi aplici snurul si apoi insurubezi si rotesti de cate ori ai numarat initial, ca sa nu fie nevoie sa dai inapoi si apoi sa curga.
Nota: nu se pune etansant (banda,snur,canepa, etc) pe racorduri (piuluta). La acestea etansarea este realizata de o garnitura pe interior. Exemplu de racorduri – furtun de dus, furtune baterie, fitinguri cu olandez la capat.
Daca puneti exista riscul ca piulita sa crape, aceasta nu va mai presa garnitura si conexiunea va curge. Piulita este foarte subtire ca si grosime de material fata de fitinguri.
De asemenea nu strangeti foarte tare piulita, pentru ca veti deforma garnitura si va curge. Depinde de tipul de garnitura. Cele de cauciuc / silicon se strang mai usor, cele de fibre pot fi stranse mai tare. Strangeti initial mai usor si daca picura le mai puteti strange un pic, decat sa le strangeti initial pana distrugeti garnitura, apoi nu mai aveti ce sa le faceti decat sa opriti iar apa sa desfaceti conexiunea si sa schinbati garnitura.
Alternativa la filete sunt conexiunile cu olandez si garnitura sau conexiuni rapide. Ambele sunt mai scumpe decat fitingurile.
Tipuri de garnituri (gasket)
Cauciuc / EPDM – etanseaza foarte bine, pentru ca se poate adapta usor la suprafete nu foarte drepte
Silicon – suporta temperaturi mai mari decat cauciucul
PTFE (teflon) – nu se lipesc
Fibra / clingerit
La fitingurile de apa dimensiunile nu corespund.
De exemplu 1/2 are cam 21mm pe filetul exterior si cam 19mm pe filetul interior ( piulita ). Diametrul interior al teveii variaza poate fi 15mm 16mm 18mm.
Presiune instalatii sanitare – ideal intre 3-3.5 bari. La bloc sunt cam 3 bari.
<2.5 bari prea mica, >5 bari prea mare. O mai gasiti notata pe echipamente si in MPa (mega pascal). De ex un boiler are presinea maxima admisa de 0.6 MPa sau 6 bari. O supara de supra-presiunea la boiler are 8 bari.
Dimensiuni fitinguri – majoritatea conexiunilor sanitare pentru apa potabila sunt de 1/2. Ex furtun dus, furtune chiuveta, robineti apa.
La vasul de wc este mai subtire de 3/8.
Tipuri de tevi:
Cupru
- pentru apa potabila cuprul are proprietati antibacteriene, elibereaza ioni de cupru in apa
- pentru incalzire are transfer bun termic dar pentru apa rece poate necesita izolatie exterioara ca sa nu faca condens
- este mai subtire ca si ppr-ul si arata estetic si nu se deformeaza la caldura
Tevile de cupru sunt disponibile in mai multe grosimi. Pentru teava de 15mm (1/2) avem:
Tip M = 0.7mm, Tip L = 1mm, Tip K este teava moale cu o grosime de 1.2mm.
Majoritatea tevilor folosite sunt teava rigida. Asa se produce initial prin extruderea cuprului.
Teava moale este mai scumpa, pentru este realizata din teava dura care apoi este incalzita si racita controlat incet proces numit anneal (recoacere), deci necesita mai multa procesare si este si mai groasa. Se indoaie doar cu scule specializate nu la liber ca sa fie conforma si sa nu produca gauri si sa curga.
PPR
- daca aveti trasee lungi este ieftin comparativ cu cupru
- fitingurile sunt butucanoase – in locuri mai strambe sau apropiate de perete pot fi anevoiase
- pentru apa calda folositi doar cu insertie de aluminiu altel teava se va inmuia si face burta – se poate „repara” si folosind mai multe cleme de prindere.
- nu necesita izolatie exterioara, ppr-ul este izolator termic.
- nu corodeaza
PPR vs Cupru
PPR nu necesita materiale de lipire suplimentare (necesita totusi o plita de lipit initial care nu poate fi folosita la altceva) pe cand cupru necesita flux si aliaj de lipire care sunt destul de scumpe plus o lampa de gaz (asta in schimb este utila inclusiv la desfacut fitinguri/suruburi intepenite, inmuiat o teava de scurgere etc) – dar are avantajul ca fitingurile sunt subtiri si pot fi refolosite – doar le incalzesti si le desfaci. La ppr trebuie sa le tai arunci si folosesti altele.
PPR se lipeste mai usor – cel putin la inceput, dar lipiturile pot iesi de proasta calitate.
Pentru lipit cupru initial necesita mai multa experienta dar apoi lipiturile vor iesi mai de calitate. Cupru are avantajul ca genereaza mai putine tulburentente pe tevi din cauza ca fitingurile sunt mai subtiri. Problema este ca daca vreti sa aveti cat mai putine pierderi de debit va trebui sa folositi tevi de 1” care sunt scumpe.
Lipire cupru
Flux – https://www.hornbach.ro/p/pasta-flux-pentru-lipire-fitinguri-tevi-de-cupru-cfh-20g/3758767/
Aliaj de lipit Sn97Cu3 – https://www.dedeman.ro/ro/aliaj-pentru-lipire-felder-2-mm-100-g/p/1028917
Taietor teava cupru – https://s.click.aliexpress.com/e/_oFmbvyO
Pasla / bureti / smilghere de curatat cupru inainte de lipire
O lampa cu gaz – https://www.hornbach.ro/p/cartus-gaz-butan-rothenberger-robutan-220g-393ml/12119652/
Vezi si articolul – Apa calda instant sau boiler?
Alte accesorii sanitare:
Aerisitor automat Ferro O15ASB2, cu iesire laterala 1/2″, Nichelat – functioneaza cat de cat ok isi face treaba, montat pe un calorifer vechi de fonta la bloc. Se potriveste si la cele de otel au tot iesire de 1/2”. Atentie la cele noi de aluminiu au filetul de 1”.
Este adevarat ca mai scapa putina apa, si nu il poti lasa deschis tot timpul, adica ar fi bine sa fii prin zona cand il lasi sa aeriseasca apoi sa il inchizi si il mai deschizi peste o zi doua sa verifici daca mai este nevoie sa aeriseasca. La bloc este nevoie doar cand da drumu la caldura si eventual peste cateva zile cand mai aerisesc coloana.
L-am desfacut la finalul sezonului de incalzire cand sa golit instalatia, si avea foarte multa rugina fina pe componente, in plus flotorul se si lipise de corpul aerisitorului tot de la rugina.
Deocamdata nu am gasit ceva mai bun si este mai comod ca cele manuale, il poti lasa cate 15-20 de minute sa aeriseasca fara sa stai langa el, nu curge apa gramada, doar picura. Se aude cand nu mai iese aer si il poti verifica si inchide.
Manual utilizare – https://www.ferro.ro/documentatie/fisiere/Instructiuni_O15ASB2.pdf
WC
Capac WC Cersanit President Antibacterian – nu va recomad mai jos de atat ca si calitate. Are prinderi fixe care nu scapa, nu aluneca, nu iese capacu prin prideri, nu cade capacul peste tine etc. ca la cele mai ieftine. https://www.hornbach.ro/p/capac-wc-cersanit-president-polipropilena-inchidere-simpla-alb-45×37-cm/8119991/
Flotor WC plastic 3/8″ alimentare laterala Alca – se poate regla foarte usor cati litri de apa sa intre in rezervor. Rotiti tija rosie si urca sau coboara florul. Va uitati pe apometru la cati litri de apa vrei sa il reglati – asta daca aveti un rezervor mai mare de 8-9 litri si vreti sa il reglati la doar 4 litri de exemplu. https://www.hornbach.ro/p/flotor-wc-plastic-3-8-alimentare-laterala/10311215/
Mecanism evacuare vas WC Evosanitary 680023 – foarte multumit de el. Are o garnitura de cauciuc foarte groasa si buna intre mecanism si bazin, si garnitura de la tragere este de silicon dreapta.
Sunt 2 modele – acesta cu cablu – care are butonul mai subtire 38mm si poate fi montat mai usor, si cel fara cablu unde butonul este mai gros are 48mm. Masurati gaura din capacul vasului inainte sa il cumparati.
Daca aveti un capact de portelan aceastea sunt mai groase si e nevoie sa renuntati la marginea argintie a butonului, altfel filetul nu este suficient de lung pentru a putea insuraba piulita de plastic pe spate.
Piulita mare se foloseste fara marginea argintie, iar cea mica cu margine.
Cand infigeti mecanismul cablului in buton, apasati pe clema exterioara de plastic, si apasati mai tare pana se aude un tzac si sare afara singura clema de fixare. Initial am tras-o cu surubelnita dar nu se fixeaza bine si va sari cand trageti apa.
Are 2 reglaje pentru cata apa varsa din rezervar pentru fiecare buton. Ideal lasati butonul mare la maxim (reglajul mic de jos – cel mai bine reglati-l dininate sa in bagati in vas altfel este un pic mai dificil), si cel mic la jumatate – asta se poate regla si dupa – doar sa aveti grija cand il fixati sa il puneti cu reglajele spre fata.
Daca ati cumparat modelul 680022 cu buton cu apasare si aveti gaura de 40mm in capac si nu intra aveti nevoie de acest buton de 38mm. Dureaza cam 10 zile pana va vine din china de cand il comandati.
Nu va recomand modelele rosii de la Wirquin care se gasesc prin majoritatea magazinelor de bricolaj de la noi, au garnituri de forme ciudate care nu se gasesc, si mecanismele sunt dintr-un plastic ieftin.
Dus bideu – va puteti transforma wc-ul normal intr-un bideu. Inlocuiti robinetul de la vasul de wc cu acest adaptorul cu care vine, si acum aveti 2 robineti, unul pentru vasul de wc si unul pentru capul de dus cu buton. Odata ce va obisnuiti nu veti mai putea sa stai fara.
https://www.dedeman.ro/ro/set-para-furtun-pentru-bideu-kadda-my-s88-finisaj-cromat/p/3020436
Distribuie pe Facebook